Uusiutuva energia on maaseudun mahdollisuus
Eläminen maaseudulla tarjoaa keskisuomalaisille houkuttelevan vaihtoehdon. Monet ihmiset kokevat maaseudun vetovoimaiseksi elinympäristöksi, mutta työllistymismahdollisuuksien puutteen vuoksi yhä useampi on joutunut muuttamaan kaupungin taajamaan. Lähitulevaisuudessa Keski-Suomeen voidaan luoda uusia työpaikkoja, jotka sijoittuvat ilmastonmuutoksen torjunnan, uusiutuvan energian, energiatehokkuuden sekä muun ympäristöteknologian pariin. Panostamalla uusiutuvan energian kehittämiseen ja koulutukseen vahvistetaan Keski-Suomen asemaa ja kilpailukykyä myös kansainvälisesti.
Uusiutuvista energiantuottotavoista suurin potentiaali on metsäenergian hyödyntämisellä. Hakkuujätteet tulee käyttää energiantuotannon raaka-aineeksi mahdollisimman lähellä niiden syntypaikkaa. Myös maatilojen sivutuotteina syntyvä lanta, kasvijätteet ja muut biojätteet tulisi käyttää biokaasun ja nestemäisten polttoaineiden tuotantoon. Biokaasua voidaan käyttää monipuolisesti energiantuotannossa ja liikennepolttoaineena. Edellä mainittujen lisäksi mm. tuuli- ja aurinkonergia sekä pienimuotoinen vesivoima ovat maaseudulla realistisia sähkön- ja lämmöntuottomahdollisuuksia. Uusiutuva energiatuotanto tarjoaa merkittäviä ansaintamahdollisuuksia raaka-aineiden tuotannossa, energian myyntituloina sekä maanvuokratuloina.
Bioenergiantuotannon lisäksi maaseudun työllisyyttä voidaan edistää lisäämällä etätyömahdollisuuksia, tukemalla monipuolista yritystoimintaa ja pienimuotoista maaseutumatkailua sekä vahvistamalla maatalouden kannattavuutta erikoistumista ja liitännäiselinkeinoja tukemalla. Kutsuohjattua palveluliikennettä tulee lisätä, ja nopeat laajakaistayhteydet on taattava kaikille.
Maalaismaisemaa, monimuotoista luontoa ja maaseudun kulttuuriperintöä tulee vaalia ja hoitaa jälkipolville säilyttäen maaseutu asuttuna ja elinvoimaisena.
Keski-Suomen Vihreät ry
Elina Sillanpää
puheenjohtaja