SOTE-palveluista puhuttaessa liian usein TE-puoli eli terveydenhuolto korostuu, ja SO-puoli eli sosiaalipalvelut unohtuvat. Tämä on nurinkurista myös siksi, että sosiaalihuollon palvelut muodostavat lähes yhtä suuren menoerän kuin perus- ja erikoissairaanhoidon palvelut yhteensä.
Kuntaliiton vuoden 2021 tilastojen mukaan Keski-Suomessa kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannukset per asukas vuonna 2020 ovat 3576 euroa/asukas, josta
– 817 eur/asukas perusterveydenhuolto
-1110 eur/asukas erikoissairaanhoito
-1524 eur/asukas sosiaalihuolto
-127 eur/asukas muu sote-toiminta
Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen tutkimusten mukaan Keski-Suomessa palvelua riittämättömästi saaneiden osuus korostui etenkin sosiaalipalveluiden osalta.
Alla kolme esimerkkiä siitä, mitä pitää tehdä enemmän sosiaalipalveluiden vahvistamiseksi
- Keski-Suomessa on olennaisen tärkeää lisätä matalan kynnyksen sosiaalipalveluita, joissa työskentelee moniammatillisia tiimejä. Jyväskylän Nuorten talo on hyvä esimerkki toiminnasta, jota tarvitaan lisää.
- Keski-Suomessa tulee laajentaa perhekeskustoimintamallia. Matalan kynnyksen perhekeskuksia tulee olla kaikissa Keski-Suomen kunnissa ja Jyväskylän kaltaisessa kaupungissa useita. Perhekeskuksissa tarjotaan kasvatus- ja perheneuvontaa, eropalveluja, kotipalvelua sekä perhesosiaalityötä. Perhekeskusten tavoitteena on verkostoida lapsiperheiden palvelut toimivaksi kokonaisuudeksi.
- Lastensuojelun omaa toimintaa tulee vahvistaa, jotta kasvavaan palvelutarpeeseen voidaan vastata, kustannusten kasvua hillitä ja varmistaa se, että lastensuojelu pysty tekemään työtään tehokkaasti ja lapsen edun vaatimalla tavalla.
Puheenvuoro Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 29.3.2022