Kansanedustaja Ville Väyrynen (kok.) arveli Instagram-tilillään (29.9.), että hallituksen esittämä hoitajamitoituksen keventäminen parantaisi hoivan saatavuutta. Hänen mukaansa tämä olisi ratkaisu hoitajapulasta kärsiville yksiköille hoitajaresurssin vapautuessa toisista yksiköistä.

Suomessa vanhuspalveluiden ongelmia ratkotaan usein tällä tavoin. Kun on pulaa hoitajista tai tarjottavista palveluista, niistä leikataan. Jyväskyläläinen yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger kertoi Ylen jutussa (26.9.), miten Suomessa vanhuspalvelut nähdään säästökohteena, kun muualla haasteita on lähdetty ratkaisemaan palveluita kehittämällä. Kröger nosti esiin myös sen, että palveluista säästäminen ei edes välttämättä oikeasti säästä. Omaisten ottaessa vastuuta vanhustensa hoivatyöstä heidän työssäkäymisasteensa vähenee.

75 vuotta täyttäneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen kattavuuden on arvioitu laskeneen viimeisen kymmenen vuoden aikana 3,4 prosenttiyksikköä. Ikäihmiset ovat entistä huonokuntoisempia siirtyessään asumaan ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköihin. Noin kolmannes työssäkäyvistä suomalaisista huolehtii työnsä ohella apua tarvitsevasta omaisesta tai läheisestä tämän korkean iän, sairauden tai vamman vuoksi. Tämä tarkoittaa noin 700 000 työssäkäyvää henkilöä.

Työskentelin vastavalmistuneena hoitajana lyhyen hetken vanhuspuolella. Noilta ajoilta mieleeni on painunut monia ihania ihmisiä ja kohtaamisia, mutta myös se kuinka raskasta työ oli. Fyysisen kuormittavuuden lisäksi oli raskasta nähdä joidenkin vanhusten yksinäisyyttä, kestää jonkun aggressiivisuutta tai kohdata perheitä, joiden oli vaikea suhtautua kuolemaa lähestyvään läheiseensä.

Tutkimusten mukaan hoitoalan vetovoimaa lisääviä tekijöitä ovat riittävät henkilöstöresurssit, jaksamista lisäävät järjestelyt, työn ja perheen parempi yhteensovittaminen sekä mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen sekä uralla etenemiseen. Riittävällä lakisääteisellä henkilöstömitoituksella turvattaisiin henkilöstön hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Hoitajamitoituksella on pyritty vastaamaan siihen, että hoitajien määrä vuorossa olisi sellainen, että työ olisi tekijälle kohtuullista ja myös hoidettavalle inhimillistä.  Mitoituksen pienentäminen lisää hoitajan fyysistä ja eettistä kuormitusta. Lisääkö tämä hoitoalan houkuttelevuutta?

Mielipidekirjoitus julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa 10.10.2024

Anna Puupponen

Kirjoittaja on sairaanhoitaja ja Keski-Suomen tieteen ja teknologian vihreiden puheenjohtaja ja Keski-Suomen Vihreiden hallituksen varajäsen