Kategoria: Kannanotot
-
Emilia Lakka ja Leena Lyytinen: Energiaa kannattaa tuottaa lähellä kuluttajaa
Tämän kevään aikana huoltovarmuus, energiaomavaraisuuden merkitys sekä vihreän siirtymän mahdollisuudet ovat nousseet monien kahvipöytäkeskustelujen vakioaiheiksi. Osana hiilineutraalia tulevaisuutta sekä älykästä ja sähköistyvää yhteiskuntaa otamme jatkuvasti käyttöön uusia päästöttömiä tai vähäpäästöisiä keinoja tuottaa tarvitsemaamme energiaa. Samalla luovumme asteittain ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitallisista vaihtoehdoista. Siirtymä tapahtuu toimivien markkinoiden ansiosta vauhdikkaasti ja myös Keski-Suomessa on aika…
-
Meri Lumela: Uudet aluevaltuutetut paljon vartijoina
Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on nyt toteutumassa ja palvelut siirtyvät uusien hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta. Historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään ensi vuoden tammikuussa ja uudet aluevaltuutetut aloittavat työnsä maaliskuussa 2022. Keski-Suomen hyvinvointialueella valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään maakuntamme terveydenhuollon, sosiaalitoimen sekä palo- ja pelastustoimen resurssien suuntaamisesta ja palveluiden järjestämisestä. Hyvinvointialueille siirtyvät palvelut ovat keskeinen…
-
Irene Hallamäki ja Lea-Elina Nikkilä: Päijänteen biosfäärialue matkailuvaltiksi
Keski-Suomen kunnissa on viime vuosina keskusteltu Unescon biosfäärialueen statuksen hakemisesta Päijänteelle. Alkujaan jo vuonna 2008 Keski-Suomen ympäristökeskuksessa laadittiin selvitys Päijänteen biosfäärialueen perustamisedellytyksistä. Keski-Suomen maakuntavaltuuston vihreä ryhmä tekikin keväällä 2013 aloitteen Unescon biosfäärialueen statuksen saamiseksi Päijänteen kehittämisalueelle. Hanke on nyt edennyt lupaavasti. Unescon biosfäärialueiden verkostossa on jo 714 aluetta ympäri maailman. Suomessa alueita on vasta kaksi:…
-
Työn murros mahdollistaa ja haastaa
Koronapandemian vaikutukset ulottuvat laajasti arkeen, toimeentuloon ja sosiaaliseen elämään. Kriisin jälkeen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää ratkaisuja, joilla vahvistamme resurssiviisaan talouden avulla kestävää sosiaalista ja ekologista hyvinvointia. Koronapandemia on nostanut esiin ja konkretisoinut yhteiskunnan ja työelämän mittavat muutostarpeet, joiden ratkaisemiseksi ei ole löytynyt yhteistä tahtotilaa tähän mennessä. Pandemian kaltainen globaali kriisi voikin olla juuri se käännekohta, joka…
-
Äänekosken Vihreiden kanta tuulivoimaan ja Liimattalan hankkeeseen
Jos edes murto-osa vireillä olevista hankkeista toteutuu, tuulivoima on lyömässä ryminällä läpi Suomessa. Tämä herättää toiveikkuutta niissä, jotka ovat huolissaan aikamme suurista ympäristöongelmista, mutta toisaalta epäluuloa ja myös suoranaista vastustusta etenkin suunniteltujen tuulivoimaloiden lähialueiden asukkaissa.
-
Nyt tarvitaan ryhtiä ilmastotoimiin
Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Suomen hallituksen tavoite on vielä astetta kunnianhimoisempi, sillä se linjaa maamme saavuttavan hiilineutraaliuden jo vuonna 2035. Suomessa päästöt ovatkin jo joitain vuosia laskeneet, mutta tahti ei missään nimessä ole riittävä. Näin toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tuoreessa päästöennusteessaan. Etlan mukaan suomalaisten tuottamien kasvihuonekaasupäästöjen tulisi vähentyä vuosittain…
-
Luonto ei odota
Uuden hallituksen ohjelmassa on historiallisen suuri 100 miljoonan euron lisäys luonnonsuojelun määrärahoihin. Summasta 42 miljoonaa euroa käytetään jo ensi vuonna vahvistamaan Suomen luonnon monimuotoisuutta. Elonkirjoa uhkaa kuudes sukupuuttoaalto. Ilmaston lämpenemisen ohella, ja osin myös siihen liittyen, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen vaatii meiltä nopeita toimia. Ympäristöministeriössä on ministeri Krista Mikkosen (vihr.) johdolla käynnistetty Helmi-elinympäristöohjelma vahvistamaan Suomen luonnon…
-
Maakuntien välisiä junavuoroja ei saa vähentää
VR lakkauttaa 15.12. alkaen junavuoroja, jonka myötä Jyväskylän ja Pieksämäen väliltä poistuu tärkeitä yhteyksiä. Erityisesti Pieksämäeltä Jyväskylään lähtevän aamuvuoron lakkauttaminen koskettaa monia työmatkalaisia. Aikataulu-uudistuksessa on lakkautettavaksi esitetty myös Jyväskylän ja Kuopion välinen aamujuna. Yhteyksistä hyötyvät myös monet pienemmät kunnat kuten Hankasalmi, jonka asemalla junat pysähtyvät. Yhteydet Joensuusta länteen huonontuvat selvästi ja tällä on merkittäviä vaikutuksia…
-
Keski-Suomi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pilottimaakunnaksi
Elintason paraneminen ja lääketieteen kehittyminen ovat johtaneet ihmisten eliniän pitenemiseen, mikä on yksi ihmiskunnan suurista saavutuksista. Samaan aikaan erikoissairaanhoidon menot ovat räjähtämässä käsiin, mielenterveyden ja tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet vievät joukoittain työikäisiä ennenaikaiselle eläkkeelle eivätkä pienenevät ikäluokat pysty turvaamaan nykyisen kaltaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituspohjaa.
-
Suomi elää osaamisesta
Suomi elää osaamisesta tänään ja vielä vahvemmin tulevaisuudessa. Nopeasti muuttuvassa maailmassa hyvää koulutusta arvostetaan ja osaajista kilpaillaan. Osaamisen vahvistamisen sijaan on maamme hallitus leikannut tällä kaudella koulutuksesta arviolta 900 miljoonaa euroa.