Kategoria: Eduskuntavaalit 2019
-
Vihreiden metsäpolitiikka on ylisukupolvisesti kestävää
[Kirjoitus on julkaistu Petäjävesi-lehdessä 12.4.2019 vastineena Petäjävesi-lehden 10.4.2019 Keskustan kunnallisjärjestön ja Mikko Tiirolan yleisönosastokirjoitukselle] Vihreiden metsäpolitiikka kirvoitti keskustan kunnallisjärjestön ottamaan kantaa vihreiden vaatimukseen pitää hakkuutasot järkevinä. Vuonna 2014 Suomessa tultiin hyvin toimeen metsätaloudella. 2014 hakkumäärä on karkeasti se hakkuumäärä, mihin vihreä ilmasto- ja metsäpolitiikka tähtää. Suomen metsät kasvavat enemmän kuin koskaan ennen, mutta tällä hetkellä…
-
Kohti kestävämpää talouspolitiikkaa
Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi raportissaan hallituksen viime vuosina toteuttamaa suhdanteita kärjistänyttä talouspolitiikkaa. Valtion harjoittaman talouspolitiikan tulisi olla suhdanteita tasoittavaa, eli laskusuhdanteessa tulisi käyttää varoja taloudellisen toimeliaisuuden ylläpitämiseksi, ja noususuhdanteessa tulisi vähentää julkisia menoja inflaation hillitsemiseksi. Säästöjen löytäminen nousukaudella on tärkeää, jotta julkista velkaa saadaan vähennettyä. Nyt julkisen velan kasvu on vasta hädin tuskin pysähtymässä. Valtiovarainministeriö ennustaa,…
-
Suomen vahvuuksille on globaali kysyntä
Vaalikentillä on kuulunut jonkin verran vähättelyä siitä, mikä on Suomen rooli globaalissa kehityksessä. Jotkut arvelevat, että Suomen tekemisillä ei ole maailman mittakaavassa juurikaan merkitystä. Olen vahvasti eri mieltä. Tulevaisuutemme voi olla erinomainen, kun tartumme nyt toden teolla niihin haasteisiin, jotka on pakko ratkaista. Suomella on paljon annettavaa näissä mittelöissä, ja ratkaisujen toteuttaminen voi tuoda meille…
-
Lisää kunnianhimoa talous- ja ilmastopolitiikkaan
Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kirjoitti Keskisuomalaisessa 9.4. vastuullisen talouspolitiikan tärkeydestä. Olen pääpiirteittäin samaa mieltä kirjoituksen kanssa. Työllisyys ja yrittäjyys ovat kaikki kaikessa, mikäli haluamme säilyttää nykyisen hyvinvointimme. Sen sijaan keinovalikoimaan jäi paljon täydennettävää. Paikallinen sopiminen ja turhasta sääntelystä eroon pääseminen ovat toki ensiarvoisen tärkeitä keinoja työllisyystavoitteisiin pääsemiseksi. Tarvitsemme vielä tätäkin kunnianhimoisempaa talouspolitiikkaa, joka tukisi samalla ilmastonmuutoksen…
-
Tulevaisuutta rakennetaan sopien, ei repien
Suomen menestys on rakentunut toimivan demokratian varaan. Kyky saada aikaan päätöksiä, vakaa, turvallinen ja luottamukseen perustuva yhteiskunta ovat olleet menestyksemme tukipilarit. Ne ovat mahdollistaneet väestön koulutuksen ja hyvinvoinnin. Hyvinvointivaltion tukipilarit kuitenkin huojuvat ja siksi on kriittisen tärkeää palauttaa ihmisten luottamus demokratiamme kykyyn tehdä päätöksiä, luoda vakautta ja turvallisuutta. Ongelmana tässä ajassa on se, että kukin…
-
Tavoitteena maailman paras koulu
Suomi elää osaamisesta tänään ja vielä vahvemmin tulevaisuudessa. Nopeasti muuttuvassa maailmassa hyvää koulutusta arvostetaan ja osaajista kilpaillaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Suomalainen koulu saa tunnustusta maailmanlaajuisesti. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisten nuorten osaaminen on edelleen erinomaista, joskin nähtävissä on myös selkeitä huolenaiheita. Mm. alueellisiin eroihin oppimisessa ja sukupuolten välisiin oppimistuloksiin on syytä kiinnittää huomiota. Elinikäisen oppimisen valmiudet,…
-
Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole uhka Suomelle
Ilmastonmuutoksen torjuntatoimia vastustetaan perustelemalla, että ne lamauttaisivat Suomen talouden tai olisivat merkityksettömiä Suomen pienuuden vuoksi. Näin väittää ainakin perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Harri Oksanen (KSML 3.4.). Perustelu on hataralla pohjalla. Oksanen pelkää, että päästövähennyskustannusten myötä suomalainen teollisuus siirtyisi korkeapäästöisiin maihin. Toistaiseksi esimerkiksi VATT:in tutkimustulokset eivät tue tällaista hiilivuoto-argumenttia. Hiilivuoto voi toki todennäköisemmin käydä uhaksi, jos hiilen hinnoittelu…
-
Tarvitsemme maahamme nopeasti uuden kaivoslain
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt Oy Fennoscandian Resources Ab:n tekemän varausilmoituksen kaivostoimintaa varten Joutsan, Luhangan ja Hartolan alueella. Yhtiö muutti alkuperäistä hakemustaan poistamalla siitä Leivonmäen kansallispuiston eteläosan sisältävän osan. Oy Fennoscandian Resources Ab:lla ja sen emoyhtiöllä Beowulf Miningilla on vastaavanlainen, paljon vastustusta herättänyt hanke myös Heinävedellä. Kaivoslakimme antaa poikkeuksellisen laajat valtuudet toimia ympäristöstä ja…
-
Ammatillinen koulutus haasteiden edessä
Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön uudistus eli reformi astui voimaan 1.1.2018. Reformi on koulutusjärjestelmämme suurin uudistus peruskoulu-uudistuksen jälkeen. Sen keskeisiä elementtejä ovat aikuisten ja nuorten ammatillisen koulutuksen yhdistyminen sekä lainsäädännössä että käytännön arjessa, työelämässä tapahtuvan oppimisen lisääminen sekä osaamisperusteisuus. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ja samanaikainen ammatillisen koulutuksen reformi ovat johtaneet kestämättömiin tilanteisiin. Jo vuosia tehdyt leikkaukset taloudellisiin resursseihin…
-
Jokainen meistä ansaitsee hyvän vanhuuden
Keskustelu vanhuudesta on keskittynyt hoivapolitiikan epäkohtiin ja hoitajamitoitukseen. Ikääntyminen on kuitenkin moniulotteinen asia. Tutkimusten mukaan tiedämme, että syntymävuoden mukaan määritelty ikä on vain numero, ihmisen biologinen ikä voi olla jotain muuta. Ihminen on niin vanha, miksi hän itsensä tuntee. Meitä on monenlaisia. Hyvään vanhuuteen kuuluvat oleellisesti hyvinvointia tukevat ja itselle merkitykselliset asiat. Juuri 90 vuotta…