Kategoria: Eduskuntavaalit2023

  • Kyösti Ylikulju: Metsiemme imagoa on kiillotettava

    Kyösti Ylikulju: Metsiemme imagoa on kiillotettava

    Mikä on Suomen todellinen kansallismaisema? Yhä useammin maamme kuvituksena leviävät kuvat avohakkuista, suojeltuihin metsiin tehdyistä aukoista ja ylihakkuista. Erityisesti EU on huolissaan metsien liikakäytöstä, ja monet isänmaamme ylpeydenaiheet ovat päätymässä jopa kieltolistoille. Meneillään olevaa puupohjaisten astioiden korvaamista muovisilla voi täysin perustellusti pitää hölmöläisten hommana, mutta kauppakumppaneidemme huolta kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Vaikka me tietäisimme paremmin,…

  • Tarmo Ketola: Vihreässä siirtymässä Keskusta on kyvytön

    Tarmo Ketola: Vihreässä siirtymässä Keskusta on kyvytön

    Elinkeinoelämän keskusjärjestö toisti hiljattain maailman talousfoorumin näkemyksen siitä, että tulevaisuuden elinkeinojen on menestyäkseen oltava ilmasto- ja luontoystävällisiä. Biotalous on Suomessa nähty tämän vihreän siirtymän mahdollisena veturina, mutta eritoten metsätaloudella on huomattavia vaikeuksia saavuttaa aitoa kestävyyttä. Metsätalous on johtanut sisävesien alennustilaan ja on pääsyy lajien ja luontotyyppien uhanalaisuuteen. Vuosia jatkuneet liialliset hakkuut ovat kutistaneet hiilinielumme. Julki…

  • Nico Holmberg: Pullonkaulat pois hyvinvointialueelta

    Nico Holmberg: Pullonkaulat pois hyvinvointialueelta

    Keski-Suomen hyvinvointialueella terveydenhuollon suurimpana ongelmana on kaksi pullonkaulaa, jotka estävät sujuvan hoitopolun muodostumisen. Mitä sujuvampi henkilön hoitopolku on, sitä sujuvampi hoito ja nopeampi hoito, sitä paremmat tulokset. Ensimmäinen pullonkaula on pääsy perusterveydenhuoltoon, siis oman terveyskeskuksen lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle. Hoitoonpääsyä odotellessa voi henkilön ongelma muuttua erikoissairaanhoitoa vaativaksi, eli hoito monimutkaistuu ja kestää kauemmin. Samalla kulut…

  • Vilma Viitasaari: Koulujen tasa-arvoa lisätään ennen kaikkea riittävillä resursseilla

    Vilma Viitasaari: Koulujen tasa-arvoa lisätään ennen kaikkea riittävillä resursseilla

    Viime viikkoina on käyty vilkasta keskustelua oppimistulosten eriytymisestä ja siihen liittyvästä koulushoppailusta. Esimerkiksi Helsingissä yhdeksi ratkaisuehdotukseksi on esitetty painotetuista luokista, kuten pääsykokeilla haettavista musiikki- ja kielipainotteisista luokista luopumista. Oppimistulosten heikkeneminen ja eriytyminen on todellinen ongelma. Oppimistulokset ovat laskeneet jo vuosia, ja esimerkiksi lukutaidon ja matematiikan osaamisen heikkeneminen vastaa tutkimusten mukaan jopa kahden vuoden oppimista. Oppimistulokset…

  • Tarmo Ketola: Jatkuva kasvatus vähentää metsätalouden päästöjä

    Tarmo Ketola: Jatkuva kasvatus vähentää metsätalouden päästöjä

    Kunnilla on hallussaan suuria metsäomaisuuksia ja niiden taloudellinen hyödyntäminen on tärkeä varainhankintakeino. Monessa kunnassa on luotu metsäohjelmia kuntametsien käyttöä ohjaamaan, ja näissä ohjelmissa on usein eroteltu metsiä virkistys- ja talousmetsiksi. Virkistysmetsissä vallitsevana metsänhakkuutapana on usein maisemasyistä jatkuva kasvatus ja kauempana asutuksessa sijaitsevilla aloilla on tyydytty jaksolliseen kasvatukseen avohakkuineen. Riippumatta siitä, sijaitseeko metsä asutuksen lähettyvillä vai…

  • Elma Hyöky: Yhdenvertainen koulupolku on turvattava varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle

    Elma Hyöky: Yhdenvertainen koulupolku on turvattava varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle

    Koulupolku on turvattava varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle, jotta jokaisella suomalaisella lapsella ja nuorella on yhdenvertainen mahdollisuus oppia, kasvaa ja kehittyä. Varhaiskasvatus ja perusopetus Yhteiskunnan pystyssä pysymiseen tarvitaan hyvinvoivia asukkaita ja työntekijöitä, jotka kokevat olevansa tasa-arvoisesti osa yhteiskuntaa elämänsä alusta asti. Tällä hetkellä on huoli siitä, mihin suuntaan Suomi on menossa alueellisen eriytymisen suhteen – jo nyt on…

  • Katri Savolainen: Kroonistuva osaajapula on katkaistava nyt! 

    Katri Savolainen: Kroonistuva osaajapula on katkaistava nyt! 

    Julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa vallitseva osaajapula on ollut vahvasti otsikoissa ja keskusteluissa viime vuosina. Suurissa sote-ammattiryhmissä työntekijöitä puuttuu jo tuhansia. Suhteellisesti eniten arvioidaan puuttuvan sosiaalityöntekijöitä, erityisopettajia lastentarhanopettajista ja psykologeja. Puheista ja puuttumisyrityksistä huolimatta nykyiset laskelmat eläköityvien ja valmistuvien määristä eivät edelleenkään lupaa mitään merkittävää muutosta vaikeaan tilanteeseen. Myös yksityisiä yrittäjiä edustavan Kauppakamarin valtakunnallisesta kyselystä, johon…

  • Kyösti Ylikulju: Feminismissä ei ole mitään pelättävää

    Kyösti Ylikulju: Feminismissä ei ole mitään pelättävää

    Noin 20-vuotisen poliittisen urani pisimpään jatkuneet pyörittelyt ovat liittyneet kannabiksen dekriminalisaatioon sekä aivan erityisesti feminismin käsitteen käyttöön. Ensimmäisessä on ollut yleensä kyse eriävistä näkemyksistä, mutta jälkimmäisessä on oltu usein jopa samaa mieltä, mutta käsite ”feminismi” on tuottanut silti ongelmia. Minulla on kaksi erityisen tärkeää poliittista esikuvaa: Rosa Meriläinen ja Maria Ohisalo. Mieleni toiminnasta kertonee se,…

  • Katri Savolainen: Kestävä ympäristöpolitiikka on myös vaikuttavaa mielenterveyspolitiikkaa

    Katri Savolainen: Kestävä ympäristöpolitiikka on myös vaikuttavaa mielenterveyspolitiikkaa

    Ympäristökriisit, kuten ilmaston lämpeneminen ja luontokato vaikuttavat niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteemme monella eri tavoin. Vaikutukset voivat olla suoria esimerkiksi pandemioiden tai sään ääri-ilmiöiden kautta, tai ne voivat olla välillisiä, jolloin ne saavat aikaan esimerkiksi eriarvoistumisista ja ilmastopakolaisuutta vaikuttaen niiden kautta laajasti myös mielen hyvinvointiin.  Tämän lisäksi merkittävän riskin mielenterveydelle luo ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyvän…

  • Seija Helander: Miksi hoitajilta ei kysytä?

    Seija Helander: Miksi hoitajilta ei kysytä?

    Hoitajat pitäisi kutsua suunnittelupöytään, kun hoitotyön ongelmia ratkotaan.  Terveydenhuollon kriisi on järkyttävä, mutta kehitysmyönteisille, oman alansa tutkimustietoon perehtyneille hoitajille annetaan harvoin sananvaltaa. Ääneen pääsy ei tarkoita sitä, että toimittaja tökkää mikrofonin satunnaisen sairaanhoitajan suuhun kysyäkseen, mikä työssä tympii. Satu Satunnainen ei pysty äkkiseltään vastaamaan muuta kuin ”Parempaa palkkaa ja työolot kuntoon!” Ne ovatkin oikeita vastauksia,…