Avainsana: luontokato

  • Katri Savolainen: Kestävä ympäristöpolitiikka on myös vaikuttavaa mielenterveyspolitiikkaa

    Katri Savolainen: Kestävä ympäristöpolitiikka on myös vaikuttavaa mielenterveyspolitiikkaa

    Ympäristökriisit, kuten ilmaston lämpeneminen ja luontokato vaikuttavat niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteemme monella eri tavoin. Vaikutukset voivat olla suoria esimerkiksi pandemioiden tai sään ääri-ilmiöiden kautta, tai ne voivat olla välillisiä, jolloin ne saavat aikaan esimerkiksi eriarvoistumisista ja ilmastopakolaisuutta vaikuttaen niiden kautta laajasti myös mielen hyvinvointiin.  Tämän lisäksi merkittävän riskin mielenterveydelle luo ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyvän…

  • Katri Savolainen: Luontokadon pysäytys vaatii toimivia taloudellisia kannustimia

    Katri Savolainen: Luontokadon pysäytys vaatii toimivia taloudellisia kannustimia

    Monimuotoinen luonto lahopuineen ja hömötiaisineen ei ole vain jotain kivaa ja ylimääräistä, jota on mukava säilyttää perheen yhteisiä metsäretkiä varten. Tutkimusten ja tiedeyhteisöjen raporttien viesti on jo pitkään ollut tyly ja yksiselitteinen: monimuotoinen luonto on hyvinvointimme elinehto. Jos luonto ympärillämme ajautuu ennusteiden mukaiseen syöksykierteeseen, tulemme luisumaan sen mukana kauas nykyisestä hyvinvoinnistamme. Lajikirjon köyhtymisessä uhattuna kun…

  • Eemeli Takanen: Puihin mennyt metsäkeskustelu

    Eemeli Takanen: Puihin mennyt metsäkeskustelu

    Euroopan komission tekemä esitys luonnon ennallistamisasetuksesta on aiheuttanut paljon keskustelua etenkin metsien kustannusten osalta. Komissio on arvioinut, että Suomelle saattaisi koitua maksettavaksi jopa 930 miljoonaa euroa asetuksen myötä. Tässä laskelmassa on tiedossa kuitenkin vain noin 60 % metsiemme tilasta, ja loput 40 % on oletettu huonoimpaan mahdolliseen kuntoon. On siis varsin epätodennäköistä, että lopullinen kustannus…