Ehdokkaaksi kuntavaaleihin 2025?
Mitkä kuntavaalit?
Kuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi kaikissa Suomen itsenäisissä kunnissa ja kaupungeissa. Kuntavaaleissa valitaan kunnan- tai kaupunginvaltuusto aina neljäksi vuodeksi kerrallaan. Vuonna 2025 järjestetään kuntavaalien kanssa ensimmäistä kertaa samanaikaisesti myös aluevaalit.
Kaupungin- ja kunnanvaltuustot ovat kaupungin tai kunnan ylimmät päätöksentekoelimet, joissa päätetään muun muassa kunnan strategiasta, toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä kuntaveroprosentista. Valtuusto myös valitsee kaupungin toimielinten, esimerkiksi kaupungin- tai kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenet sekä täyttää tärkeimmät virat.
Kuntavaaleissa ehdolleasettajana toimii yleensä poliittisen puolueen paikallisyhdistys. Kuitenkin tilanteessa, jossa paikkakunnalla ei ole paikallisyhdistystä, ehdolleasettajana toimii vaalipiirin piirijärjestö. Keski-Suomessa tällaisissa kunnissa ehdolleasettajana toimii Keski-Suomen Vihreät ry.
Kuulostaa tärkeältä, mutta miksi lähtisin ehdolle Vihreissä?
Sivistys, koulutus ja kulttuuri yhdessä luonnon ja kuntiemme kestävän kehittämisen kanssa tarvitsevat puolestapuhujia nyt enemmän kuin koskaan.
Vihreät on tulevaisuuspuolue ja yhteiskunnallinen liike, joka kokoaa erilaisista taustoista tulevat ihmiset muuttamaan yhdessä maailmaa. Puolustamme luontoa ja ihmisiä ahneutta ja lyhytnäköisyyttä vastaan. Haluamme varmistaa, että jokainen voi elää oman näköistä elämää, tavoitella haluamaansa koulutusta ja vaihtaa elämän suuntaa tietäen, että yhteiskunnan turvaverkko kannattelee.
Vihreiden näkemyksen mukaan ekologinen kestävyys, sivistykseen satsaaminen, resurssien viisas käyttö ja kestävä kuntatalous toimivat pohjana vaikuttavassa politiikan teossa. Vihreinä teemme politiikkaa omien periaatteidemme ja tutkitun tiedon pohjalta, emme eturyhmien lähtökohdista. Kunnissa haluamme edistää keskustelevaa, puoluerajat ylittävää yhteistyötä sekä systemaattista vaikutusten arviointia. Teemme myös työtä sen eteen, että kuntien päätöksenteko olisi avointa ja läpinäkyvää.
Keski-Suomessa Vihreillä on yhteensä 29 kunnan- ja kaupunginvaltuutettua kymmenessä Keski-Suomen kunnassa. Näistä kunnista yhdeksässä toimii myös jokin Vihreiden paikallisyhdistys, joka toimii kuntavaaleissa ehdolleasettajana. Mikäli asut Keski-Suomen kunnassa, jossa ei toimi vihreiden paikallisyhdistystä, voit silti asettua ehdolle kuntavaaleissa. Tällöin ehdolleasettajana ja tukenasi vaaleissa kaikin tavoin toimii Keski-Suomen Vihreät ry.
Olen vakuuttunut! Kuinka voin lähteä ehdolle?
Ehdolle lähteminen kuntavaaleissa on helppoa ja kynnys on matala! Polku kuntavaaliehdokkaaksi voi edetä esimerkiksi näin:
1. Ilmoittaudu ehdokkaaksi
Voit ilmoittaa kiinnostuksesi ehdokkuudesta esimerkiksi:
- Ottamalla yhteyttä kunnassasi ehdokkaita asettavaan yhdistykseen tai soittamalla Keski-Suomen Vihreiden toimistolle numeroon 050 3833022.
- Lähettämällä sähköpostia osoitteeseen keski-suomi@vihreat.fi
- Täyttämällä ehdokaslomakkeen osoitteessa www.vihreat.fi/ehdokkaaksi
Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos mikään ehdolle lähtemisessä mietityttää! Piiritoimistolla autamme sinua, mikäli et ole varma mikä yhdistys toimii kunnassasi ehdolleasettajana tai jos kuntasi ei kuulu mihinkään paikallisyhdistykseen. Kerromme myös mielellämme lisää valtuutettujen tekemästä työstä ja vaalikampanjointiin liittyvistä kysymyksistä.
Keski-Suomen vaalipiirin kunnissa ehdokkaita asettavat seuraavat vihreät yhdistykset:
Jyväskylä – Jyväskylän Vihreät
Muurame – Muuramen Vihreät
Laukaa – Laukaan Vihreät
Joutsa, Luhanka – Joutsan Vihreät
Äänekoski – Äänekosken Vihreät
Keuruu, Multia ja Petäjävesi – Vihreä Keurusseutu
Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi ja Saarijärvi – Pohjoisen Keski-Suomen Vihreät
Hankasalmi, Konnevesi, Pihtipudas, Toivakka, Uurainen ja Viitasaari – Keski-Suomen Vihreät (piirijärjestö)
Kaikki Keski-Suomessa toimivat vihreät yhdistykset ja yhteystiedot löydät täältä.
2. Ehdokashaastattelu
Kun olet ilmaissut halukkuutesi lähteä ehdokkaaksi Vihreiden listalle, kuulisimme mielellämme miksi haluat lähteä ehdolle juuri Vihreissä, mihin asioihin haluaisit valtuutettuna vaikuttaa sekä millaisia suunnitelmia sinulla on kampanjoinnin suhteen. Tämä on myös tärkeä mahdollisuus sinulle esittää meille kysymyksiä ehdolle lähtemisestä ja kunnan luottamustehtävissä toimimisesta. Ehdokashaastattelut ovat rentoja ja vapaamuotoisia keskusteluja, joiden tarkoituksena on tulla tutuiksi!
3. Ehdokkaaksi nimeäminen
Ehdokashaastattelun jälkeen allekirjoitetaan ehdokassopimus, jossa sitoudutaan yhteisiin kampanjoinnin periaatteisiin ja sovitaan myös siitä mitä vaalien jälkeen tapahtuu. Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ehdolle asettavan paikallisyhdistyksen tai piirihallituksen pitää vielä kokouksessaan hyväksyä ja nimetä kaikki vaaleissa ehdolle asetettavat ehdokkaat. Nimeämisen jälkeen ehdokkuutesi on lähtökohtaisesti julkinen paitsi, jos haluat jostain syystä itse ajoittaa julkaisun tiettyyn ajankohtaan. Kampanjan tekeminen voi alkaa!
UKK ehdokkaaksi lähtemisestä
Tässä muutamia usein kuultuja kysymyksiä vaaleissa ehdolle lähtemisestä ja vastauksia niihin.
Onko minusta ehdokkaaksi?
Hyvän kuntavaaliehdokkaan ei tarvitse olla politiikan konkari. Riittää, että jaat vihreät arvot ja olet kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta sekä uuden oppimisesta.
Toivomme mukaan erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla ja kokemuksilla. Nämä ovat vaalit, jossa meitä kaikkia tarvitaan eikä kenenkään tarvitse puurtaa yksin.
Ehdolle asettuminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita: jotkut haluvat lähteä listalle keräämään muutaman äänen yhteiseen pottiin, toiset haluavat päästä tekemään yhdessä käytännön kampanjointityötä ja kolmannet puolestaan tavoittelevat tosissaan valtuutetun paikkaa. Oli tavoitteesi sitten jokin näistä tai mitä tahansa niiden väliltä, kaikkia tarvitaan!
Jos ehdolle asettuminen ei tunnu omalta jutulta, vihreän politiikan ja paikallisen kuntavaalikampanjan tekemistä voi myös tukea esimerkiksi auttamalla yhteisten vaalitilaisuuksien järjestelyissä tai liittymällä listalla olevan ehdokkaan tukiryhmään. Vaalityön lisäksi järjestämme myös koulutuksia, keskustelutilaisuuksia ja retkiä.
Maksaako ehdolle lähteminen?
Keski-Suomen Vihreät ei peri asettamiltaan kuntavaaliehdokkailta ehdokasmaksua. Muilla ehdokkaita asettavilla yhdistyksillä on omat käytäntönsä ehdokasmaksujen suhteen, mutta tyypillisesti maksu on korkeintaan muutamia kymmeniä euroja. Ehdokasmaksuilla katetaan ehdokasjulisteeseen ja yhteismainoksiin otettavista valokuvista koituvat kulut. Lisäksi ehdokkaat pääsevät mukaan yhdistysten kustantamiin yhteismainoksiin.
Jokainen ehdokas voi panostaa kuntavaalikampanjaansa aikaa ja rahaa parhaaksi näkemällään tavalla, eikä suuretkaan rahasummat välttämättä takaa paikkaa valtuustossa. Toisaalta vastaavasti valtuutetuksi voi päästä käyttämättä yhtään ylimääräistä rahaa. Kaikki riippuu ehdokkaan omista tavoitteista sekä halusta ja kyvystä panostaa kampanjan tekemiseen.
Mitä minun tulee odottaa vaalikampanjoinnilta?
Jokaisen henkilökohtainen vaalikampanja on ehdokkaan itsensä näköinen, mutta Vihreissä teemme yhteistä kuntavaalikampanjaa johon liittyy yhteiset mainokset, vaalitilaisuudet, kampanjateltat eri puolilla Keski-Suomea, näkyminen keskeisissä tapahtumissa sekä vaalipaneeleihin osallistuminen. Erittäin hyvä tapa lähteä kampanjoimaan on osallistua oman paikallisyhdistyksen järjestämiin kampanjatilaisuuksiin. Tämän lisäksi monet ehdokkaat ostavat myös omaa mainostilaa esimerkiksi lehdistä tai sosiaalisesta mediasta. Ei myöskään syytä huoleen jos olet ehdolla kunnassa, jossa ei ole omaa paikallisyhdistystä. Piirijärjestö ja toiminnanjohtaja tukevat ja neuvovat sinua kampanjoinnissa!
Hyviä konkreettisia tapoja oman kampanjan edistämiseksi on esimerkiksi omien vaaliesitteiden teettäminen ja jakaminen kadulla ja postilaatikoihin sekä aktiivinen kannan ottaminen kuntalaisia kiinnostaviin asioihin vaikkapa lehtien mielipidepalstoilla tai sosiaalisessa mediassa.
Vaalien jälkeen: mitä jos tulen valituksi ja entä jos en tule valituksi?
Kunta- ja aluevaalien virallinen vaalipäivä on sunnuntai 13.4., vaalien tulos vahvistetaan 16.4. ja valtuustot aloittavat työnsä 1.6.2025.
Käytännössä jo vaalipäivän iltana tiedetään ketkä ehdokkaista tulevat valituiksi valtuustoihin, ketkä jäävät varalle ja keille paikkaa ei tällä kertaa auennut.
Vaikka valtuustopaikkaa ei tulisi, voi sinulla olla mahdollisuus erilaisiin luottamustoimiin esimerkiksi kunnan eri lautakunnissa, kuntien yhtiöiden hallituksissa tai muissa elimissä. Vaalien jälkeen käydään puolueiden väliset luottamuspaikkaneuvottelut, jotka perustuvat laajalti vaalien tulokseen. Kun puolueet ovat sopineet kuinka luottamuspaikat jaetaan, valitaan puolueen sisällä sopivimmat ehdokkaat luottamustehtäviin. Piiritoimisto ja toiminnanjohtaja avustavat luottamuspaikkaneuvotteluihin valmistautumisessa erityisesti kunnissa, joissa valtuustoryhmän olisi muodostamassa vain yksi tai muutamia vihreitä valtuutettuja.
Perinteisesti puolueen sisäisessä luottamuspaikkajaossa huomioidaan ehdokkaan motivaatio ja osaaminen tehtävään liittyen sekä vaaleissa saavutettu äänimäärä. Paikallisyhdistyksillä voi olla kunnasta ja alueesta riippuen omat käytäntönsä luottamuspaikkojen jakamiseksi, joiden periaatteista tiedotetaan tarkemmin hyvissä ajoin. Kunnissa joissa Vihreillä on vain korkeintaan muutama ehdokas, sisäisestä paikkajaosta sopiminen on usein helppoa. Haettavista luottamustoimista myös kerrotaan kaikille ehdokkaille hyvissä ajoin puolueiden välisten neuvotteluiden jälkeen, jolloin kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus ilmaista kiinnostuksensa tehtäviin.
Kun luottamuspaikkajaosta on sovittu puolueiden sisällä, kunnanvaltuusto vahvistaa luottamushenkilönimitykset kokouksessaan.