Elma Hyöky: Keski-Suomen hyvinvointialue arviointimenettelyssä – mitä se tarkoittaa? 

Julkaistu

Kategoria

Keski-Suomen hyvinvointialueen siirtyminen arviointimenettelyyn on ollut viime päivien yksi keskeisimmistä puheenaiheista. Mutta mitä arviointimenettely oikeastaan tarkoittaa ja miksi siihen on päädytty? 

Mikä on arviointimenettely?

Arviointimenettely on valtion virallinen toimi, joka otetaan käyttöön kun hyvinvointialueella on vakavia taloudellisia haasteita, eikä niitä ole pystytty korjaamaan riittävän nopeasti tai käytössä olevat keinot eivät riitä tasapainon saavuttamiseen. 

Arviointimenettelyyn joutuminen ei ole rangaistus, vaan viimesijainen keino varmistaa, että hyvinvointialueen palvelut – terveydenhuolto, sosiaalipalvelut ja pelastustoimi – voidaan turvata myös tulevaisuudessa. 

Arviointimenettelyssä valtiovarainministeriö nimittää arviointiryhmän, joka analysoi alueen tilanteen ja antaa suosituksia korjaavista toimista. Arviointimenettelyssä hyvinvointialueen aluehallitus on keskeisessä roolissa: meidän on laadittava uskottava ja realistinen suunnitelma tilanteen korjaamiseksi – ei muodollisuus, vaan todellinen tiekartta konkreettisiin toimiin.

Mitä toimenpiteitä voi olla odotettavissa?

Tyypillisiä arviointimenettelyn suosituksia voivat olla: 

  • palvelurakenteiden tarkastelu ja päällekkäisyyksien karsiminen 
  • toimintojen yhdistäminen ja keskittäminen 
  • tehostamisohjelmat ja kustannusten hillintä 
  • organisaatiorakenteen ja johtamisen uudelleenarviointi 
  • välttämättömät investoinnit ja henkilöstöratkaisut 

Arvointimenettelyyn joutuminen ei vielä tarkoita hyvinvointialueiden yhdistämistä. Alueiden yhdistäminen ei ole ensimmäinen eikä todennäköisin vaihtoehto – se on äärimmäinen keino, jota harkitaan vain, jos mikään muu ei enää auta. 

Meidän on nyt katsottava peiliin. Emme voi enää lykätä vaikeita päätöksiä, jos haluamme säilyttää alueemme päätöksenteon autonomian. Meillä on vielä mahdollisuus tehdä nämä päätökset itse – ennen kuin joku muu tekee ne puolestamme. 

Miten tästä eteenpäin?

Haluan omalta osaltani olla mukana rakentamassa ratkaisuja ja katsoa rohkeasti tulevaan. Arviointimenettely ei ole maailmanloppu, mutta se on vakava viesti siitä, että suunnan on muututtava. Meidän on tehtävä päätöksiä, joilla korjataan rakenteita – ei vain säästetä hetkellisesti. 

Toisaalta arviointimenettely voidaan nähdä myös mahdollisuutena. On rehellisesti todettava, että Keski-Suomen hyvinvointialue ei ole onnistunut tekemään sellaisia päätöksiä, joilla olisi ollut riittävä vaikutus talouden tasapainottamiseen – emmekä ole pystyneet vakuuttamaan siitä, että suunta korjaantuisi. Arviointimenettely voi toimia herätyksenä ja viimeisenä merkkivalona: näin ei voida enää jatkaa.

Nyt on tärkeää, että suhtaudumme tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti. Tiedon on annettava kulkea – ei huhujen vaan faktojen kautta. Toivon, että ihmiset odottavat rauhassa lisätietoa ja suhtautuvat avoimesti siihen keskusteluun, jota edessä olevat ratkaisut edellyttävät. Epävarmuuden keskellä tarvitaan malttia, asiallisuutta ja yhteistyökykyä. 

Tiedot päivittyvät arviointiryhmän työn edetessä ja sen suositusten valmistuttua. Siihen asti meidän tärkein tehtävämme on valmistella uskottava, vaikuttava ja yhteistyöhön pohjautuva suunnitelma.

Elma Hyöky, aluehallituksen jäsen