Hyvinvointialueiden toiminta ja talous turvataan realistisen tilannekuvan, rohkeiden valintojen ja reilun toimintaperiaatteen avulla. Päätöksenteon tulee perustua ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon, jota tarkastellaan yhteistyössä yli kuntarajojen ja alueiden. Tavoitteena on löytää ratkaisut, jotka palvelevat asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla hallinnollisista rajoista riippumatta.
Hyvinvointialueet kamppailevat taloudellisten ja rakenteellisten haasteiden kanssa. On tärkeää, että vältämme lyhytnäköisiä säästötoimia, jotka heikentävät palveluiden saatavuutta ja pitkällä aikavälillä lisäävät kustannuksia. Viisasta taloudenpitoa on vahvistaa ennaltaehkäiseviä palveluita, jotka tukevat väestön hyvinvointia ja vähentävät raskaampien palveluiden tarvetta.
Toimintakulttuurin kehittäminen, siiloutumisen purkaminen ja avoin yhteistyö eri toimijoiden välillä mahdollistavat resurssien tehokkaamman käytön ja paremmat palvelut. Tämä ei koske pelkästään hallintoa, vaan myös terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä. Asukkaiden, järjestöjen ja henkilöstön osallistaminen asioiden valmisteluun lisää luottamusta ja parantaa ratkaisujen toimivuutta.
Rohkeilla valinnoilla voimme kohdentaa resursseja sinne, missä niillä saadaan suurin vaikuttavuus. Digitalisaatio ja teknologian tuomat mahdollisuudet on hyödynnettävä täysimääräisesti, mutta samalla on varmistettava, ettei kukaan jää palveluiden ulkopuolelle. Esimerkiksi etäpalvelut voivat täydentää perinteisiä palvelumuotoja, mutta niiden rinnalla on huolehdittava lähipalveluiden saavutettavuudesta. Myös liikkuvien palveluiden kehittäminen on tärkeä osa ratkaisua – hyvinvointialueen on tuotava palvelut lähemmäs ihmisiä esimerkiksi juuri liikkuvien tai kotiin tuotavien palvelujen avulla. Tämä lisää palveluiden saavutettavuutta ja tukee erityisesti niitä asukkaita, joille pitkät etäisyydet voivat muodostua esteeksi palveluiden käytölle.
Hyvinvointialueen kehittäminen ei saa olla poliittista valtapeliä, vaan yhteinen päämäärä on palveluiden turvaaminen ja asukkaiden hyvinvoinnin varmistaminen. Kun päätökset tehdään reilusti, oikeudenmukaisesti ja avoimesti, ne saavat myös laajempaa hyväksyntää ja sitoutumista eri tahoilta. Vain yhdessä toimien voimme varmistaa palveluiden laadun, saavutettavuuden ja vaikuttavuuden myös tulevaisuudessa.
Meri Lumela & Elma Hyöky
Meri Lumela on aluevaltuutettu, vihreiden aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja sekä kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.). Elma Hyöky on aluevaltuutettu, aluevaltuuston tarkastuslautakunnan puheenjohtaja sekä kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.)
(Kirjoitus on julkaistu alunperin Keskisuomalaisessa 27.3.)