Teea Kortetmäki on muuramelainen Vihreä valtuutettu.

Teea Kortetmäki on muuramelainen Vihreä valtuutettu.

Muurame on yli 9000 asukkaan kunta, joka elää tätä nykyä kuntaliitosten seurauksena Jyväskylän kainalossa. Kuntaliitoskeskusteluissa voitaneen kysyä, onko Muurame paikoin jopa ei-toivottu kainalohiki Jyväskylän kupeessa, josta pitäisi päästä Virkkusen kehittämällä deodorantilla eroon. Muuramelaisten ja jyväskyläläisten eriävä näkemys näiden kuntien liittymisestä lie jo tarpeeksi tunnettu seikka, eikä vaadi lisäkäsittelyä. Sen sijaan kerronkin hiukan, millaista elämä Muuramessa on vihreiden lasien läpi tiirailtuna.

Asumisen ja elämisen kannalta Muurame on miellyttävän kompaktiin tilaan pakattu kunta, ja suuri osa muuramelaisista asuu aivan kirkonkylän taajamassa tai sen tuntumassa. Tämän myötä palvelut ovat suurimmalle osalle lähellä: esimerkiksi allekirjoittaneen asuinsijoilta, kirkonkylätaajaman reunamilta, pääsee kaikkien tärkeimpien palvelujen ääreen pyörällä noin viidessä minuutissa tai nopeammin. Tähän suhteutettuna on tietysti surullista seurata, että toistaiseksi pyöräilystä tai sen aktiivisesta edistämisestä ei ole juuri Muuramessa innostuttu; etenkin ruuhka-aikaan tämän huomaa. Vihreät on jättänyt kuluvana vuonna pyöräilyn edistämisestä valtuustoaloitteen – aika näyttää, muuttaako se toimintakulttuuria.

Kunta on saanut palkintoja luovuudesta (2002) ja yrittäjäystävällisyydestä (2004). Näkyykö tämä nykypäivänä Muuramessa? Arjessa varsin vähän lukuun ottamatta yritysten runsasta määrää ja yrityskentän jatkuvaa elämistä. Viimeisin näkyvä muutos on ollut 9-tien varteen ilmestynyt suuri kauppakeskus. Kuntapolitiikassa luovuus ja yritystoiminnan edistäminen ovat kyllä varsin vahvasti läsnä: Muurame on osallistunut aktiivisesti erilaisiin kokeiluhankkeisiin mm. työllistämisen ja etsivän nuorisotyön edistämiseksi, ja yrittäjien näkökulmaa on kieltämättä vaikea ohittaa, kun valtuustossa istuu huomattava määrä yrittäjiä. Vihreästä näkökulmasta tässä on hyvät, mutta myös huonot puolensa.

Kunnan tarjoamia palveluja on perinteisesti pidetty erittäin tasokkaina. Lääkäriin on päässyt ilman hätätapaustakin useimmiten viikon sisällä, joskus jopa samana päivänä. Kirjaston käyttö on laajaa ja koululaisetkin viihtyvät selvitysten mukaan Muuramessa hyvin. Runsas veropohja on luonut aikanaan hyvät puitteet toimivien palvelujen rakentamiselle, ja esimerkiksi terveyskeskuksen menot olivat Muuramen ja Korpilahden kuntayhtymäaikana erittäin alhaisella tasolla asukasta kohti.  Tulevaisuus on kuitenkin haastava, sillä taloudelliset raamit kiristyvät ja valtiovallalta päin tulevat määräykset rajoittavat kunnan oman luovuuden käyttöä. Yhteistyöstä Jyväskylän kanssa on paljon hyviäkin kokemuksia, kenties pääosin hyviä niin sanottua JYTE-katastrofia lukuun ottamatta (Muuramen terveydenhoitokulut ovat mystisesti räjähtäneet JYTE-liitoksen jälkeen), ja lähtökohtaisesti pienessä kunnassa suhtaudutaan yhteistyöhön positiivisesti.

Kuntapolitiikassa Muurame on ollut haaleasti, mutta pitkään vihreä: valtuustossa on ollut ryhmän edustus jo pitkään, mutta se on rajoittunut yleensä yhteen paikkaan. Toimintakulttuuria voi kuitenkin kehua siitä, että monissa asioissa Muuramessa osataan aidosti ylittää puoluerajoja. Vihreä valtuutettu on löytänyt tukea ehdotuksilleen asiasta riippuen, eikä eri puoluetunnus valtuustossa ole ollut esteenä. Yhteistyö eri ryhmien kanssa onkin ollut ehtona vaikuttamiselle ja oman mielipiteen esiin saamiselle.

Kainaloisessa elämässä on puolensa: lähistöltä löytyy myös joukko erikoispalveluja ja sellaisia opinahjoja sekä työpaikkoja, joita pieni kunta ei kokonsa vuoksi yleensä tarjoa. Toisaalta oman kunnan alueella ovat tutut lähipalvelut, oman alueensa hyvin tunteva virkamies- ja päättäjäjoukko ja kaikki tärkeimmät hyvän elämän ainekset.