Kuten olemme varmasti kaikki huomanneet, on tänä keväänä hyödynnetty lakko-oikeutta sosiaali- ja terveysalojen työntekijöiden puolesta. Sote-alan ammattien elinvoimaisena pysyminen vaatii tukea päättäjiltä.

Vetoan siis puolueeseemme ja kaikkiin päättävissä asemissa oleviin, että me todellakin tekisimme kaikkemme, jotta meillä riittäisi laadukkaan ja monipuolisen koulutuksen saaneita ammattilaisia toimimaan kansalaistemme tukena silloin, kun on vaikeinta.  2019 vuodesta alkaen mielenterveyshaasteet ovat kiilanneet tuki- ja liikuntaelinvaivojen edelle ennenaikaisissa työkyvyttömyyseläkkeissä. Nyt eläkkeelle jäämisen syynä on erityisesti masennus.

On selvää, että viime kuukausien globaali tilanne ja sitä edeltänyt koronapandemia saattavat myös osaltaan näyttäytyä viiveenä mielenterveyden ja hyvinvointimme tasapainoa vakavastikin järkyttäen. 

Me sote-alan ammattilaiset emme elä vain korulauseilla ja asiakkailtamme saatavilla, vaikkakin sydäntämme aidosti sykähdyttävillä, positiivisilla palautteilla. Tarvitsemme työhyvinvointimme laadukasta ja monipuolista huomiointia, sekä asiallisen palkkausjärjestelmän, jotta esimerkiksi oman ammattikuntanikin pätevät toimijat – psykologit – voisivat jatkaa edelleen työssään myös julkisellakin puolella. 

Nina Hirsiaho, psykologi

Keski-Suomen Vihreät Naiset

Petäjävesi

Puheenvuoro puoluekokouksessa Joensuussa 21.5.2022