Mehtimäki. Tuo sana tuntuu hauskalta sanoa. Sana mehti on vanhaa kirjasuomea ja tarkoittaa metsää. Jotenkin tuntuu oikealta, että vihreä väki on kokoontunut juuri tänne, yliopiston, virkistysalueen ja liikunta-alueen välittömään läheisyyteen, Mehtimäelle. Täällä kohtaan myös kaksi kasvattajaseuraani, Joensuun Jokipojat ja teidät.
Seisoin edessänne edellisen kerran vuonna 2018. Moni asia on muuttunut, pysyvästi.
Kuten tänään on kuultu: Enää ei ole yhteiskuntaa, joka voisi rakentaa tulevaisuuttaan venäläisen fossiilienergian varaan tai joka voisi sivuuttaa perinteisen sodankäynnit vaarat. Ei ole myöskään yhteiskuntaa, joka ei joutuisi varautumaan ilmastonmuutoksen, ympäristönmuutoksen ja luontokadon aiheuttamiin seurauksiin.
Uusi poliittinen asemoituminen on käynnissä. Tämä murrosaika on suomalaisen politiikan sininen hetki, jonka aikana ei pelkästään sallita sitä, että jokainen puolue arvioi omia perinteisiä kantojaan, sitä myös osataan myös vaatia.
Tulevat eduskuntavaalit voivat olla tuon sinisen hetken jälkeinen huomen, joka mahdollistaa tämän puoluekokouksen tärkeimmän asiakirjan eli poliittisen ohjelman sisältämien ratkaisujen edistämisen ja tuen hakemisen niiden taakse myös yli puoluerajojen.
 On myös asioita, jotka eivät ole muuttuneet: tarve kohdata ja keskustella kasvotusten. Tähän tämä puoluekokous tarjoaa mahdollisuuden.
Puheenvuoro puoluekokouksessa Joensuussa 21.5.2022