TIEDOTE
12.6.2008

Puoluesihteeri Panu Laturi Vihreiden Keski-Suomen piirin piirikokouksessa: VIHREÄT KANNATTAVAT SUKUPUOLINEUTRAALIA AVIOLIITTOLAKIA
– Kokoomuksella on nyt mahdollisuus modernisoida itsensä

Kokoomuksen puoluekokouksessa käsitellään viikonloppuna Uudenmaan Kokoomusnuorten tekemä aloite sukupuolineutraalista avioliittolaista. Siinä vaaditaan nykyisen rekisteröidystä parisuhteesta säädetyn lain kumoamista ja sen korvaamista sukupuolineutraalilla avioliittolailla.

Kokoomuksen puoluehallitus on puoltanut aloitteen hyväksymistä muun muassa sillä perusteella, että kahden ihmisen välisen liiton solmimisen perusteet ovat ihmisten itsensä, siis aviopuolisoiden päätettävissä olevia kysymyksiä. Puoluehallitus ei ole nähnyt syytä, miksi valtion olisi puututtava siihen, mitä sukupuolta tai suuntausta avioliittoon haluavat edustavat.

– Jos Kokoomus hyväksyy aloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista, se on hieno edistysaskel koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Samalla Kokoomuksella on nyt paikka irrottautua arvokonservatismista ja liittyvä modernien puolueiden joukkoon, Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi totesi vieraillessaan Jyväskylässä Vihreiden Keski-Suomen piirin piirikokouksessa.

Hallitusohjelman kirjaus sisäisen adoption sallimisesta niissä perheissä, joissa vanhemmat ovat samaa sukupuolta, on askel kohti seksuaalivähemmistöjen parempaa asemaa.

– Askel ei ole kuitenkaan riittävä. Vihreät pyrkivät siihen, että sukupuolineutraali avioliittolaki voitaisiin saada aikaan mahdollisimman nopeasti. Asia on priorisoitava yhdeksi keskeisimmistä kysymyksistä viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Kristillisten olisi Laturin mielestä pohdittava vakavasti sitä, ketä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastustaminen palvelee. – Oikeuksien vahvistaminen ei ole keneltäkään pois, mutta se parantaa selkeästi yhden väestöryhmän syrjittyä asemaa. Myös Keskustan ja SDP:n on tehtävä selväksi kantansa sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Panu Laturi painottaa, että seksuaalivähemmistöjen oikeuksia pitäisi käsitellä ihmisoikeus-, ei omantunnon kysymyksenä. – Tämän vuoksi tuleva äänestys eduskunnassa samaa sukupuolta olevien pariskuntien perheen sisäisestä adoptiosta tulee mielestäni osoittamaan, ketkä kansanedustajat ovat valmiita edistämään ihmisoikeuksien toteutumista myös käytännössä sekä sen, kenelle ihmisoikeudet eivät ole niin tärkeitä.

Lisätiedot:

Puoluesihteeri Panu Laturi GSM 050 520 8337.