Sairaanhoitajista ja lähihoitajista on uuden ammattibarometrin mukaan nyt suuri pula (Työ- ja elinkeinoministeriö 2021). Ongelma koskee koko maata, mutta jokaisen alueen on vastattava haasteeseen paikallisesti. Keski-Suomessa koulutetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta moni lähtee valmistumisen jälkeen muualle Suomeen, ulkomaille tai vaihtaa alaa. Viiden vuoden seuranta osoittaa, että työvoimapula on pahentunut alalla lähes joka vuosi, mutta selvästi voimakkaimmin koronavuonna 2020. Nopeasti vaikuttavia toimia työvoimapulan ratkaisussa ovat alan palkkauksen ja työolojen korjaaminen.

Vaikka sote-palvelut ovat yhteiskunnalle iso menoerä, on tärkeää muistaa, että vain toimivat palvelut pitävät ihmiset toimintakykyisinä ja hyvinvoivina. Suomi käyttää OECD:n tilastojen mukaan terveydenhuoltoon vähemmän julkisia varoja kuin muut Pohjoismaat. Tämä selittyy osittain suomalaisten hoitajien matalammalla palkkatasolla. Palkankorotuksilla voidaan vaikuttaa nopeasti alan vetovoimaan.

Työnjakoa sote-alalla tulee kehittää. Päivystysten kuormitus tai erikoissairaanhoidon tarve helpottuisi, jos ihminen saisi tarvitsemansa avun hoitaja- ja fysioterapeuttivastaanotoilla. Ne tarjoavat myös mahdollisuuksia kehittyä työssä, edetä uralla ja saada lisää palkkaa, mikä taas lisää alan vetovoimaa.

Myös avustavaa henkilökuntaa tarvitaan. Tällä hetkellä suuri osa sote-alan ammattilaisten työajasta terveysasemilla menee tilastointiin, ajanvarauksiin ja muihin toimistotöihin. Sihteereiden palkkaaminen helpottaisi hoitotyön painetta. Lisäksi joihinkin avustaviin tehtäviin, kuten pyykkihuoltoon, voitaisiin palkata henkilöstöä kuntouttavan työtoiminnan kautta. Se olisi yhteiskunnallisestikin merkityksellistä.

Hyvä johtaminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka saa ihmisen viihtymään ja pysymään työssään. Mielekkäät työajat, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja korkeista hierarkioista luopuminen ovat valttikortteja, joilla vaalitaan työhyvinvointia.

Myös sote-alan työntekijät tarvitsevat työhyvinvointia tukevia palveluita, kuten liikunta- ja kulttuurietuja, puhumattakaan kunnollisista työterveyspalveluista ja työnohjauksesta. Kuinka moni tietää, että julkisen puolen sote-henkilöstön työterveyspalvelut täyttävät hädin tuskin lakisääteisen minimin?

Keski-Suomi on hyvä seutu asua ja elää. Hoitajille on täällä töitä, mutta saammeko heidät tulemaan ja jäämään? Sote-alalla halutaan rakentaa turvallisempaa maailmaa, jossa jokainen saa tarvitessaan ajoissa apua ja ammattilaiset voivat keskittyä ydintehtäväänsä, ihmisen auttamiseen. Me haluamme olla mukana varmistamassa keskisuomalaisten sote-ammattilaisten työolojen myönteistä kehitystä.

Hyvinvoiva henkilöstö tekee Keski-Suomen hyvinvointialueesta Suomen parhaan.

 

Seija Helander, sairaanhoitaja ja kirjailija

Anna Puupponen, sairaanhoitaja YAMK

Vesa Vainiomäki, sosionomi YAMK, sote-alan lehtori

Kirjoittajat ovat Vihreiden aluevaaliehdokkaita Keski-Suomessa

Teksti on julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä 15.12.2021