Keski-Suomen Vihreät: Susihysterian lietsominen loputtava

Keski-Suomen Vihreät vaatii osapuolilta malttia susikeskusteluun. Viime päivinä julkisessa keskustelussa on vaadittu nopeita toimenpiteitä koko susikannan hävittämisestä ehdottomaan suojeluun saakka. Keski-Suomen Vihreät toivookin keskusteluun osallistujia tarkastelemaan asiaa monitahoisesti – asiallinen tieto susien käyttäytymisestä auttaa vähentämään pelkoa ja ehkäisemään vahinkoja. Susi on luonnossa tärkeässä asemassa muihin lajeihin nähden karsiessaan sairaita yksilöitä populaatiosta, ja parantaen näin esimerkiksi hirvikannan hyvinvointia ja terveyttä.

”Petoeläinten pelkääminen on ymmärrettävää ja luonnollista, mutta laajamittaisesti tapahtuva ja erittäin tarkoitushakuinen vihan- ja pelonlietsonta ei”, sanoo Keski-Suomen Vihreiden puheenjohtaja Ville Korhonen.  “Susi on suurpeto, joka voi olla myös ihmiselle vaarallinen.

On kuitenkin tosi asia, että edellisen kerran suden hyökkäys on vaatinut ihmishengen toista sataa vuotta sitten, ja suden ja ihmisen kohtaaminen on hyvin harvinaista. Viime viikolla uutisoitiin isokokoisen koiran hyökänneen kolmen ihmisen kimppuun ja joulukuussa toinen koira puri kaksivuotiasta lasta”, huomauttaa Korhonen. “Vaarat piilevät nykyisin aivan muualla kuin suurpedoissa. Jopa harvaan asutuilla alueilla on paljon todennäköisempää vammautua liikenneonnettomuudessa kuin petojen hampaissa.”

Alkuvuoden aikana salametsästys on ollut runsaasti otsikoissa. Keski-Suomen Vihreät tuomitsee jyrkästi luvattoman metsästyksen. Summamutikassa toteutettu yksilöiden hävittäminen vahingoittaa lauman rakennetta, ja voi johtaa susien pahenevaan häiriökäyttäytymiseen. Oman käden oikeuteen turvautumisen sijaan tulee ehdottomasti toimia yhteistyössä viranomaisten ja tutkijoiden kanssa. Muun muassa pantaseurantaa hyödyntämällä susien liikkumisesta saadaan tutkittua tietoa, ja toimenpiteet voidaan suunnitella paremmin – niin ihmisen kuin susienkin kannalta.

“On uskomatonta, että jopa kansanedustajat lietsovat susihysteriaa ja puolustelevat selvästi rikollista salametsästystä, jonka on vieläpä osoitettu kärjistävän ongelmia ihmisten ja susien välillä laumahierarkioiden hajotessa”, ihmettelee puheenjohtaja Korhonen. ”Jos tahdomme ylläpitää susien ihmispelkoa, oikea tapa ei ole tappaa sutta sukupuuttoon, vaan ehdollistaa susi pelkäämään ihmistä – metsästäjien ja viranomaisten yhteistyönä”, Korhonen jatkaa. “Kuollut susi ei opeta muuta laumaa pelkäämään.“

 

Lisätietoja:

Ville Korhonen
puheenjohtaja
Keski-Suomen Vihreät ry
ville.korhonen@vihreat.fi
050 303 2101

wolf