Ilona Helle

Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin mukaan noin puolet Suomen luontotyypeistä on uhanalaisia. Esimerkiksi metsäluontotyypeistä noin 75 ja suoluontotyypeistä yli 50 prosenttia on uhanalaisia.

Uhanalaistumisen suurimpia syitä ovat selvityksen mukaan metsien uudistamis- ja hoitotoimet, ojitus, pellonraivaus sekä rakentaminen ja vesien rehevöityminen.

Suunnan on muututtava. Tarvitaan tekoja, jotta Suomen luonnon monimuotoisuus ei jatka heikkenemistään.

Luontotyyppien suojelua, ennallistamista ja hoitoa on lisättävä – myös niiden rahoitusta. Tarvitaan myös uusia keinoja, kuten ekologisten kompensaatioiden mukaan ottamista luonnonsuojelun työkalupakkiin.

Luontotyypit on huomioitava entistä paremmin maankäytön suunnittelussa ja luonnonvarojen hyödyntämisessä. Tällä hetkellä emme selvästikään ole kestävällä pohjalla.

Metsäisten luontotyyppien osalta tarvitaan suojelun lisäksi entistä tehokkaampia luonnonhoidon keinoja talousmetsissä. Valtaosa Suomen metsistä on metsätalouden piirissä. Metsätalouden, sen käytäntöjen ja tukien, tulee olla kestäviä myös luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden katoamisen vuoteen 2020 mennessä. Keinot monimuotoisuuskadon pysäyttämiseksi ovat olemassa – meidän vain tulee ottaa ne käyttöön.

Ilona Helle
FM biologi, tohtorikoulutettava
kaupunginvaltuutettu
kansanedustajaehdokas (vihr.)
Jyväskylä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisen mielipidepalstalla 28.12.2018.